Aby sme sa dostali k zrodeniu rumu, musíme sa vrátiť v čase do ďalekej minulosti, a to až do obdobia 6000 rokov p. n. l., kedy sa na území Papui Novej Guinei začala pestovať prvá cukrová trstina. Odtiaľ sa ďalej rozšírila do juhovýchodnej Ázie. Bola to však India, kde sa pred 4000 rokmi pred n. l. začala pestovať intenzívne, a dostala meno “sankara” – “zrno” a neskôr “sladké rákosie”. Zo sanskrtského “sankara” sa neskôr vyvinulo arabské “sukkar”, nemecké “Zucker”, anglické “sugar” a francúzske “sucre”. Práve India bola v 4. až 7. storočí považovaná za centrum svetovej produkcie cukru a práve v Indii vznikol aj prvý nápoj vyrobený z melasy, ktorý Indovia nazvali asava. Avšak tento sa viac podpobal pivu ako rumu, nakoľko tomuto kvasenému nápoju chýbala destilácia.
Ďalším veľkým producentom cukru boli krajiny Perzského zálivu, z ktorých sa cukrová trstina dostala do islamských zemí severnej Afriky a južnej Európy. V tých časoch bol cukor nepredstaviteľne drahý, vzhľadom k tomu, že na jeho výrobu bolo potrebné veľké množstvo pracovnej sily ako aj času. V stredoveku bol pre Európanov ostrov Cyprus počas niekoľkých storočí hlavným zdrojom na kúpu domáceho cukru, nakoľko ostatné územia Európy, v ktorých sa cukor mohol pestovať, ovládali Sarakéni – moslimskí ľudia Arábie a Strednej Ázie. A jednoducho, kúpa cukru od Sarakénov bola pre Európanov politicky nevhodná. Cyprus na obchode s cukrom tak zbohatol, že sa dokonca pokúsil o automatizáciu procesu výroby cukru už v stredoveku!
Akonáhle začali Európania križovať oceány a dobíjať nové územia, rozšírila sa aj produkcia cukrovej trstiny. Najprv to boli Portugalci, ktorí ju doviezli na ostrov Svätého Tomáša, Kanárske ostrovy a Madeiru. A boli to práve oni, ktorí zmenili pravidlá hry Európy pri obchode s cukrom. Na ostrove Sv. Tomáša po prvý krát zamestnali lacnú pracovnú silu – otrokov a tým sa zbavili aj iných nepríjemností – dbania na bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci. Odvtedy, aby sa zarobilo, bol tento systém skopírovaný do všetkých európskych kolónií v Novom Svete.
Na Nový Svet, konkrétne na Hispaniolu (dnešné Haiti a Dominikánska republika) priviezol cukrovú trstinu Krištof Kolumbus počas svojej druhej cesty v roku 1493. Cukrovej trstine sa karibské tropické podnebie veľmi zapáčilo a tak vznikol priestor pre jej pestovanie aj v Mexiku, Guayane a Brazílii, kde sa začala pestovať intenzívne. Práca na plantážach bola nesmierne ťažká, cukrová trstina sa musela spracovať v určitom presnom čase, preto bolo bežné, že otroci trpeli nedostatkom spánku, pracovali vo viacerých zmenách, a keďže hlavným cieľom systému otroctva bolo zníženie nákladov oproti regulérnym zamestnancom, nežili v dobrých podmienkach a nedostávalo sa im ani zdravotnej starostlivosti. Na spíjemnenie, alebo skôr na vydržanie tohto hrozného života, začali podávať brazílsky kolonizátori otrokom nápoj nazývaný cachaço (neskôr cachaça) – nápoj vyrábaný destiláciou čistej šťavy cukrovej trstiny. Portugalská vláda zakazovala konzumáciu tohto alkoholu, ktorý bol určený pre veľký počet otrokov, a nemohol sa ani vyvážať, nakoľko jeho výroba ledva stačila k miestnej spotrebe. A ako už tušíte, na svete bol prvý rum.
Iné zdroje považujú za rodisko rumu ostrov Barbados, ktorý bol Európanmi objavený na začiatku 17. storočia. Cukrovú trstinu sem údajne priviezol Holanďan Pieter Blower, ktorý bol vyhnaný z Brazílie. Neskôr sa zameral na destiláciu melasy, aby zvýšil výnosnosť cukrovej trstiny. Po necelých 10 rokoch sa stali z barbadoských “cukrových barónov” najväčší boháči sveta, a to vďaka prosperujúcemu exportu cukru a rumu. Hovorí sa, že rum bol nazývaný aj “kill devil” (zabiť diabla) pre svoj silný účinok a menej žiaducu chuť. Zatiaľčo chudoba ho pila čistý, majetnejší si ho miešali s cukrom, limetkou a inými ingredienciami. Neskôr začali ľudia nazývať tento destilát z cukrovej trstiny ako “Rumbullion” alebo “Rumbustion”, pričom oba termíny vyjadrujú narušený a násilný rozruch, ktorý má tento alkohol na tých, ktorí ho pijú. Časom sa tento názov skrátil na “Rum”, ktorý poznáme doteraz.
Zdroje:
https://thecraftycask.com/craft-spirits-liqueurs/history-rum/
https://www.zmescience.com/science/rum-history-feature/
Christian de Montaquére, Jerry Gitany, Rum Pruvodce světem vynikajících rumu, ALPRESS, 2020