Počuli ste už o dávke silného rumu, ktorú dostávali námorníci na kráľovských námorných lodiach? Táto denná dávka sa nazývala “daily tot” (daily total – denný súčet) a bola prideľovaná takmer všetkým námorníkom (mladším ako 20 rokov žiaľ nie, boli totiž “UA” – under age) každý deň v čase obeda. Táto tradícia začala už v roku 1655, kedy rum nahradil dovtedy podávané pivo. Výhodou rumu bolo, že sa po dlhých oceánskych plavbách neskazil a jeho sudy zaberali oveľa menej miesta ako sudy s pivom. V roku 1740 admirál Edward Vernon, známy tiež ako Old Grog, rozdelil dennú dávku na dve denné dávky a začal ich podávať zriedené s vodou a citrónovou alebo limetkovou šťavou z dôvodu, aby neboli námorníci príliš “grogy” a aby sa na dlhých cestách predchádazalo skorbutu. Po jeho prezývke je pomenovaný aj nápoj “grog” a termín “grogy”, ktorý označuje stav v hlave po noci plnej pitia. Námorník, ktorého úlohou bolo prideľovať dennú dávku, bol nazývaný purser a odtiaľ pochádza aj názov mnoho krát oceného rumu Pusser's. Táto tradícia prežila dobytie Karibiku, osídľovanie Amerík a aj dve svetové vojny. Avšak od roku 1960 boli na námorných plavidlách zavedené pokročilejšie technológie, ktorých prevádzka si vyžadovala čistú hlavu, a tak sa tradícia daily tot postupne vytrácala. 31. júl 1970 je známy ako “Black Tot Day” (čierny deň denného súčtu).
Zdroje:
https://en.wikipedia.org/wiki/Rum_ration
https://pussersrum.com/blogs/logbook/rum-ration-the-complete-history-behind-the-daily-tot